De sollicitant als verkoper
De arbeidsmarkt schreeuwt om personeel; het is weer helemaal hip om te solliciteren. Voor sommigen is solliciteren een leuke bezigheid, voor anderen een frustrerende taak. Om de frustratie enigszins te verhelpen, moet je zeker verder lezen (vooruit, je mag ook verder lezen als je solliciteren als een leuke bezigheid beschouwt). In een driedelige serie helpen we je op weg met een andere kijk op solliciteren. En dan vooral vanuit welk perspectief je dat doet.
Dat je jouw cv toe kunt schrijven naar de vacature, weet je ondertussen al. Maar je kunt als sollicitant extra punten verdienen door net dat stapje extra te doen. Immers: wie meer wil, moet meer doen. Maar wat is dan 'meer doen'?
Het antwoord op deze vraag is wat ons betreft simpel: leer te denken als een verkoper. Je eerste reactie kan dan zijn 'Aha, als een verkoper denken! Ik ga mezelf eens even lekker verkopen door al mijn pluspunten over de schutting te gooien in een lekker lange motivatiebrief! Dat bedoelen we dus niet. Wist je natuurlijk al, want jij hebt een groot snappertje (zoals we dat in Rotterdam zeggen).
Een goede verkoper speelt in op de behoeftes van de klant. En als je echt heel goed bent, creëer je zelfs een behoefte. Maar laten we het vooral simpel houden; we beginnen met inspelen op de behoeftes. Aan jou de taak om die behoeftes in kaart te brengen. In de vacaturetekst staat al een hoop beschreven. Maar juist de informatie die niet is opgenomen in de tekst, is voor jou interessant. Daar kun jij je voordeel mee doen.
Maar naar welke informatie ga je als 'verkoper' op zoek? En hoe doe je dat? Daarover binnenkort meer...
Gavir Breidel